اختلال وسواسی اجباری

اختلال وسواسی اجباری

اختلال وسواسی اجباری براساس DSM5

آیا می دانید مبنای طبقه بندی اختلالات روانی چیست؟

در سال 1952 انجمن روانپزشکی آمریکا ” راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی – DSM ” را چاپ کرد. نسخه اولیه آن شامل 106 ناهنجاری فکری و ذهنی بود . از آن موقع  تا حالا DSM هرچندسال یک بار ارتقا پیداکرده تا اینکه نسخه پنجم  آن یعنی DSM 5 درسال 2013 به چاپ رسید که در ایران هم مبنای تشخیص بیماری ها و مورد استفاده روانشناسان و روانپزشکان است.

تعریف اختلال وسواسی اجباری

A:

حضور وسواس ها، اجبارها، یا هر دو وسواس ها با ( 1 ) و (2) تعریف می شوند:

1 ) افکار، امیال، یا تصاویر ذهنی تکراری و دایمی، که فرد، در برهه ای در طول ناراحتی، آنها را ناخواسته و مزاحم می داند؛ و در اکثر افراد اضطراب یا استرس شدید به وجود می آورند.

2 ) فرد تلاش می کند تا این افکار، امیال، یا تصاویر ذهنی را نادیده بگیرد یا سرکوب کند، یا به وسیله یک فکر یا یک عمل دیگر، آنها را خنثی کند یعنی با انجام دادن یک اجبار (کامپالژن).

اجبارها با ( 1 ) و ( 2 ) تعریف می شوند:

1)رفتارهای تکراری (مثلا، شستن دست ها، مرتب کردن، چک کردن) یا اعمال ذهنی تکراری مثلا، دعا کردن، شمردن، تکرار کلمات در سکوت که فرد احساس می کند در واکنش به یک وسواس (آبسشن) یا مطابق با قوانینی که باید به طور سفت و سخت اعمال شوند، باید به اجرا در آورد.

2 ) هدف فرد از این اعمال ذهنی یا رفتارهای فیزیکی عبارت است از جلوگیری یا کاهش اضطراب یا استرس، یا پیشگیری از یک رویداد یا موقعیت که فرد آن را ترسناک می داند؛ اما این اعمال ذهنی یا رفتارهای فیزیکی، با موضوعی که قرار است آنها را خنثی یا پیشگیری کنند هیچ ارتباط واقع بینانه ای ندارند، یا رفتارها و اعمالی به وضوح افراطی هستند. وسواس ها یا اجبارها وقت گیر هستند ) برای مثال، هر روز بیش از یک ساعت از وقت فرد را می گیرند( یا در عملکرد اجتماعی، شغلی، یا سایر جنبه های مهم زندگی دیسترس و نابسامانی شدید به وجود می آورند.

C:

سمپتوم های وسواسی-اجباری را نمی توان به تاثیر فیزیولوژیک و مستقیم یک ماده مثلا، مواد مخدر، یا داروهای تجویزی یا یک عارضه پزشکی دیگر نسبت داد.

D:

سمپتوم های یک اختلال روانی دیگر نمی توانند توضيح بهتری برای ناراحتی فرد باشند :

مثلا، نگرانی های مفرط در اختلال اضطراب عمومی، اشتغال فکری به ظاهر خود در اختلال بدریخت انگاری بدن؛ ناتوانی در دور انداختن اشیا یا جدا شدن از آنها در اختلال احتکار، کشیدن مو، در اختلال مو کندن، کندن پوست در اختلال پوست کندن

رفتارهای کلیشه ای در اختلال حرکت کلیشه ای، رفتارهای مراسمی آئینی خوردن در اختلالات خورد و خوراک، اشتغال فکری به مواد یا قمار در اختلالات مصرف مواد و اختلالات مرتبط، اشتغال فکری به بیماری جدی در اختلال اضطراب بیماری؛ اشتغال فکری به امیال یا خیالپردازی های جنسی در یکی از پارافیلیاها، اشتغال فکری به امیال در اختلالات کنترل امیال، نشخوار فکری به همراه احساس عذاب وجدان در اختلال افسردگی عمده، تزریق فکری یا افکار هذیانی دایمی در اختلال پسیکوتیک (روانپریشانه)، یا رفتارهای تکراری در اختلال طیف اوتیسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تقلید از همسالان

سلام دوستان ما دو مدل نور چشمی داریم: برخی از بچه‌ها در موقعیت‌های مختلف، توانایی‌های خودشان را می‌شناسند و لذا در مواقع ضرورت می‌توانند از

ادامه مطلب »
روان شناسی کودک و نوجوان

چقدر من تغییر کردم

…مقایسه مادرهای قدیم و مادرهای جدید، یکی از سخت ترین سرزنش هایی است که احتمالا تجربه اش کرده اید. اینکه مادرهای این دوروزمونه، نازک نارنجی

ادامه مطلب »

باشگاه والدگری

برگزاری کارگاه باشگاه والدگری ( تاکتیک ها، تکنیک ها و خطاها در امر تربیت کودکان) کارگاه حضوری و آنلاین این کارگاه در 6 جلسه  یک

ادامه مطلب »